Дипломне проектування

Захист міжінститутського міжкафедрального комплексного дипломного проекту — 2017 року

17 березня 2017 року відбувся захист міжінститутського міжкафедрального комплексного дипломного проекту на тему: «Науково-практичні основи розробки раціонів та технологій напівфабрикатів спеціального призначення», головний керівник – к. т. н., доц. кафедри технології ресторанного і оздоровчого харчування Калугіна І. М. У розробці цього проекту приймали участь магістри зі спеціальностей «Технології харчування», «Технології харчових продуктів оздоровчого та профілактичного призначення», «Комп’ютерна інженерія» та «Економіка промисловості» під керівництвом к. т. н., доц. кафедри технології ресторанного і оздоровчого харчування Калугіної І. М, к. т. н., доц. кафедри технології ресторанного і оздоровчого харчування Козонової Ю. О., д. т. н., проф. кафедри комп’ютерної інженерії Артеменко С. В. та к. е. н., доцент кафедри управління бізнесом Свистун Т. В.

Метою цього комплексного дипломного проекту було наукове обґрунтування і розробка раціонів та технологій напівфабрикатів спеціального призначення та розробка експертної системи для складання раціонів харчування.

В рамках поставленої мети була розроблена технологія заморожених борошняних кулінарних напівфабрикатів спеціального призначення, таких як млинці із ламінарією для профілактики дефіциту йоду та його несприятливих наслідків у населення України і профілактики цукрового діабету ІІ типу; розроблено раціон харчування з мінімальними обмеженнями для людей, хворих на цукровий діабет ІІ типу; розроблена експертна система для складання раціонів харчування та профілактики цукрового діабету ІІ типу; проведена оцінка економічної ефективності розробки нової технології.

За даними сайта: http://techinst.onaft.edu.ua/zahist-mizhinstitutskogo-mizhkafedralnogo-kompleksnogo-diplomnogo-proektu/

 

Про розвиток реальної тематики дипломних проектів студентів зі спеціальності «Технології харчування» та комплексних інвестиційних дипломних проектів по кафедрі ТР і ОХ

 Теми дипломних проектів і кваліфікаційних магістерських робіт, які виконуються на кафедрі ТР і ОХ, завжди відрізняються оригінальністю, новітніми технологічними рішеннями, глибиною розробки тем. Згідно із щорічними звітами голови Державної екзаменаційної комісії №1 по захисту  дипломних проектів зі спеціальності «Технології харчування» – теми дипломних проектів і кваліфікаційних магістерських робіт були актуальними і відповідали сучасним вимогам галузі ресторанного господарства.

Студенти зі спеціальності «Технології харчування» завжди виконували дипломні проекти за замовленням організацій і підприємств, близько 85% дипломних проектів присвячені реконструкції діючих підприємств ресторанної галузі України. Це такі відомі ресторанні заклади, як:  ресторан «Українська ласунка», ресторан «Час пік», мережа ресторанів «Пузата Хата», ресторан «ЕВІТА», ресторан «WineStory», ресторан «Арарат», ресторан та кафе-піцерія мережі «Piccola Italia», ресторан «Пивний сад»,  клуб-кафе «Дрова», кафе-бар «Утесов», їдальня «Lasani», їдальня УДЦ «Молода гвардія», їдальня спеціалізованого одеського санаторію «Салют», кафе Центру здорового харчування студентської молоді при профкомі студентів ОНПУ, кафе при готелі «Особняк Privatе Residence», шкільні їдальні ТОВ «Біт Юг-А», їдальні ЦСЗМГ «Ветеран» та ін. у м. Одеса;  кафе «Спрут» у м. Іллічівськ, ресторан «Опера» у м. Ізмаїл, їдальня ДЗ «Дитячий спеціалізований санаторій «Затока» у с.м.т. Затока Одеської обл.; готельно-ресторанний комплекс «Фортуна» в с. Поляна, Закарпатської обл.;  робоча  їдальня при ПАТ «Одеський припортовий завод» у м. Южне, ресторан «Biergarten Grunwalu» ТОВ «Панський трактир» у м. Київ, ресторан «Вів’єр» у  м. Тульчин, ресторан «Чаверліто» у м. Луцьк, кафе «Лагуна» у м. Вилкове, ресторан «Вершки» у м. Миколаїв та інші.

З 2012 року колектив кафедри  ТР і ОХ почав розробляти інвестиційні комплексні дипломні проекти та комплексні інвестиційні міжкафедральні кваліфікаційні роботи магістрів.

 Так, у 2013 навчальному році в рамках дипломного проектування спеціалістів і магістрів зі спец. «Технології харчування»,  кафедрою ТР і ОХ було виконано три інвестиційні комплексні дипломні проекти:

  1. «Обгрунтування раціонів комплексного сімейного харчування з метою профілактики найбільш поширених в Україні захворювань».

Головний керівник – д.т.н., проф.. Тележенко Л.М.

  1. «Розробка системи дієтичного харчування для дітей дитячого оздоровчого табору «Алые паруса» у м. Скадовськ».

Головний керівник – к.т.н., доц. Салавеліс А.Д.

  1. «Проект розвитку бази відпочинку «Еллада» у с.м.т. Затока».

Головний керівник – декан факультету ІТХРГіТБ, к.т.н.,

доц. Дишкантюк О.В., к.т.н., доц. Калугіна І.М.

В цих інвестиційних комплексних дипломних проектах прийняли участь 13 студентів ОНАХТ (в т.ч. студенти, які навчаються за ОКР «магістр» зі спеціальності 8.05170112 «Технології харчування», 8.03050401 «Економіка підприємства»; за ОКР «спеціаліст» 7.05170112 «Технології харчування»,  7.03170107 «Технологія зберігання, консервування і переробки овочів» та бакалаври напрямку підготовки 6.140101  «Готельна і ресторанна справа»  денної та заочної форми навчання.

Замовником інвестиційного проекту «Проект розвитку бази відпочинку «Еллада» у с.м.т. Затока» були поставлені задачі щодо реконструкції ресторану і кафе, які розташовані на території бази відпочинку «Еллада». А саме – розширити контингент відвідувачів ресторану і кафе, збільшити кількість місць за рахунок розширення літнього майданчика, зробити підприємство більш привабливим, запропонувати оригінальну ідею, розробити нове цікаве меню та технологічні картки на страви, в тому числі фірмові. Але при цьому провести реконструкцію без суттєвих економічних затрат та без перепланування приміщень і заміни обладнання.

В рамках поставленої задачі на начальному етапі роботи було розроблено проект концепції розвитку бази відпочинку «Еллада» і ресторану в тому числі, який було представлено замовнику та схвалено ним.

Далі велася розробка меню спільно з шеф-кухарем даного ресторану з урахуванням побажань замовника проекту. Усього протягом трьох місяців роботи  було  розроблено та представлено 5 варіантів меню, серед яких в кінцевому підсумку замовником інвестиційного проекту було схвалено останній варіант меню, який  виявився більш оптимальним та привабливим. Вибір основної концепції закладу зупинився на ресторані одеської кухні. Дана концепція передбачала наступні етапи роботи: розробка меню страв одеської кухні, оформлення інтер’єру зали в одеському стилі, впровадження нового та більш сучасного обладнання, дизайн стилізованої форми для офіціантів, використання нових раціональних схем виробництва та організації труда, а також введення в ресторані таких додаткових послуг, як обслуговування відпочиваючих в номерах та на пляжі.

Меню ресторану в основному орієнтовано на морську кухню з елементами «чисто одеських» страв нескладного приготування. Обов’язково будуть готуватися страви з риби, м’ясо на мангалі, а також враховуватимуться сезонні страви (фруктові, овочеві і та інші). Також, для розширення цільової аудиторії ресторану було запропоновано впровадження дитячого меню і меню комплексних сніданків, введення таких додаткових послуг, як: обслуговування клієнтів на пляжі та у номерах готелю, кейтерингові послуги.

При виконанні інвестиційного проекту було розроблено більше 100 технологічних карток на фірмові страви та напої, на основі яких і було розроблено меню та виробничу програму підприємства, а також спроектовані технологічні лінії приготування цих страв.

Дана концепція розвитку ресторанного комплексу бази відпочинку «Еллада» є унікальною, тому що не має аналогів в найближчому районі, і тому буде приваблювати велику кількість іногородніх відпочиваючих.

Також реконструкція ресторану передбачала перепланування торгового залу ресторану з розширенням віконних і дверних прорізів, щоб зробити зал відкритим і більш просторим, оформлення приміщення в одеському стилі, оформлення стилізованого меню, підбір форми для офіціантів в одеському стилі, рекламу і просування даного підприємства. Перепланування зали дозволить візуально з’єднати зал з літнім майданчиком, приміщення стане більш світлим, а використання білих повітряних штор додасть відчуття вітрил на справжньому кораблі. При оформлені зали ресторану можна використовувати, в якості елементів декору, різну морську атрибутику. При оформлені приміщення бажано дотримуватись  одеських біло-синіх кольорів.

У рамках  реконструкції бази відпочинку «Еллада»  було проведено перепланування торгових та виробничих приміщень загальнодоступного кафе з метою раціоналізації виробничого процесу, збільшення потужності виробництва, правильної організації робочих місць. Було встановлено новітнє технологічне обладнання іноземного та вітчизняного виробництва, максимально механізовані технологічні процеси. Під час розробки меню були враховані пріоритетні страви та напої з метою збільшення кількості гостей закладу. Була розроблена принципово нова концепція розвитку закладу.

У 2014 навчальному році було виконано 2 комплексні інвестиційні дипломні проекти:

  1. «Розробка концепції соус-ательє», головний керівник – д.т.н., проф. кафедри ТР і ОХ  Тележенко Л.М.

  1. «Науково-практичне обґрунтування розробки раціону харчування спортсменів в проекті реконструкції їдальні при гуртожитку №4 ОНАХТ», головний керівник – к.т.н., доц. кафедри ТР і ОХ Салавеліс А.Д.

В цих інвестиційних комплексних дипломних проектах прийняли участь 14 студентів  (в т.ч. студенти, які навчаються за ОКР «магістр» зі спеціальності 8.05170112 «Технології харчування», 8.03050401 «Економіка підприємства», 8.05170105 «Технології зберігання та переробки водних біоресурсів», 8.05050313 «Обладнання переробних і харчових виробництв», 8.05170104 «Технологія зберігання, консервування та переробки м’яса»;  ОКР «спеціаліст» зі спеціальності 7.05170112 «Технології  харчування», 7.14010101 «Готельна і ресторанна справа»,  7.05170109 «Технологія харчових продуктів оздоровчого та профілактичного призначення», 7.03051002 «Товарознавство та експертиза в митній справі», 7.03060101 «Менеджмент організацій і адміністрування»; ОКР «бакалавр» напряму підготовки  6.051701 «Харчові технології та інженерія» професійного спрямування «Технології харчування» денної та заочної форми навчання).

А в 2015 навчальному році по кафедрі ТР і ОХ була виконана і успішно захищена комплексна інвестиційна міжкафедральна кваліфікаційна робота магістрів на тему:  «Науково-технічні основи раціональної організації харчування студентської молоді в ОНАХТ на базі студентської  їдальні при гуртожитку №4»,  головний керівник – к.т.н., доц. кафедри ТР і ОХ Салавеліс А.Д.

В цій роботі прийняли участь 7 студентів  (в т.ч. зі спеціальностей 8.05170112 «Технології харчування», 8.05170109 «Технологія харчових продуктів оздоровчого та профілактичного призначення», 8.05170104 «Технологія зберігання, консервування та переробки м’яса», 8.05170105 «Технології зберігання та переробки водних біоресурсів», 8.03050401 «Економіка підприємства» денної та заочної форми навчання).

 В 2016 навчальному році в рамках дипломного проектування бакалаврів, спеціалістів і магістрів зі спец. «Технології харчування»  кафедрою ТР і ОХ заплановано виконання таких комплексних інвестиційних міжкафедральних кваліфікаційних робіт магістрів:

  1. «Наукове обґрунтування раціонів харчування військовослужбовців», головний керівник – д.т.н., проф. кафедри ТР і ОХ Тележенко Л.М..

  1. «Науково-практичне обґрунтування технології виробництва заморожених кулінарних напівфабрикатів функціонального призначення», головний керівник – к.т.н., доц. кафедри ТР і ОХ Калугіна І.М.

  1. «Наукові основи розробки системи забезпеч­ення  раціональним   харчуванням школярів Приморського р-ну м. Одеси», головний керівник – к.т.н., доц. кафедри ТР і ОХ Салавеліс А.Д.

Запланована участь у цих комплексних інвестиційних міжкафедральних роботах магістрів спеціальностей 8.05170112 «Технології харчування», 8.05170109 «Технологія харчових продуктів оздоровчого та профілактичного призначення», 8.0306101 «Менеджмент організацій і адміністрування»,  8.05170104 «Технологія зберігання, консервування та переробки м’яса», 8.05170105 «Технології зберігання та переробки водних біоресурсів», 8.03050401 «Економіка підприємства» денної та заочної форми навчання.

Реклама